A közéleti karikatúra nehézségeiről mesélt a miskolci Grafitember

Megosztás

Merényi Dániel, ismertebb nevén Grafitember a Telex és a Népszava hasábjaira rajzolt közéleti karikatúráiról híresült el országosan. A miskolci férfi, aki egyébként a Borsod24 számára is készít műveket, az Élet meg minden podcastben beszélgetett Tóth Szabolcs Töhötömmel.

Merényi igazi polihisztor. Idén, lapunknak adott interjújában elmesélte, hogy reklámgrafikusként, designerként és kerékpár tervezőként is kipróbálta magát, dolgozott a Comedy Centralnál, az Indexnél, majd a Dull Szabolcs vezette szerkesztőség távozásakor ő is a Telexhez ment tovább. Az említett interjúban borsodi hátteréről is mesélt, érdekesség például, hogy hiába élt Olaszországban, számára egyértelmű volt, hogy Miskolcon telepedik le.

Beszélt a közéleti karikatúra nehézségéről és repetitív jelleméről is. Merényi ezt ahhoz hasonlította, mikor a bohócok egymás arcába nyomják a pitét. A mostani interjúban egyebek mellett erről is részletesebben kifejtette álláspontját. A frissen megjelent podcastben a motiváció hiányát is érintette, egyre nehezebb számára felemelni a tollat, és hétről-hétre erről alkotni. Megoldásként mostanság inkább már a szituációra koncentrál, mintsem egy-egy adott személyre.

Grafitember lapunk számára készített karikatúrája

Ugyanakkor szenvedélyeiről is esett szó, a 45 éves grafikus számára ilyen például a komolyzene vagy a már említett kerékpár-vázépítés, amit Olaszországban tanult ki. Szó esett még az első világháborús olasz hadszínterekről, a kisember optikájáról, családról, jelenről és a jövő nemzetiségébe vetett reményről.

A beszélgetés ide kattintva meghallgatható.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek